Založit web

8.1 Blog

Pokud plánuješ na stránku pravidelně přidávat články, můžeš využít prvku Blog. Ten ti umožní vše jednoduše spravovat, vytvářet tématicky oddělené kategorie a uveřejnění článku si můžeš naplánovat na nějaký čas v budoucnosti.

Blog se dá přidat dle návodu na stránce z nápovědy Webnode.

Ve zkratce si vytvoříš novou stránku, jako její typ zvolíš Blog a je to. Na dané stránce se rovnou zobrazí výpis článků a když do něj klikneš, uvidíš další možnosti úprav.

Můžeš přidat ještě další blog, zase se vytvoří nová stránka a budeš takto mít vytvořené vlastně dvě kategorie - každý blog (kategorie) se pak spravuje na dané konkrétní stránce.

Aby se ti články zobrazily i na jiných stránkách, než na těch, které jako blog vytvoříš (např. na úvodní stránce), můžeš využít prvek Výpis článků. Vzhled výpisu se dá upravovat, když do něj klikneš, v části Rozložení.


Jak tedy blog v kostce funguje?

Nejdříve ho založíš jako další stránku v menu a přidáš si do něj články. Články můžeš rovnou publikovat (takže se rovnou zobrazí), ale také u nich publikaci jde naplánovat a zveřejnit například až za týden.

Pokud budeš mít různá témata a hodně článků, vytvoříš si taky vlastní kategorie. Ty jsou pak umístěné na vlastních stránkách jako další blogy. Odkazovat na ně můžeš s použitím prvku Výpis článků, který zobrazí pouze jednu konkrétní kategorii, ale můžeš nastavit také zobrazení všech článků a mít je seřazené podle data publikace jako novinky a odkazovat na ně např. z úvodní stránky.


Vypadá to složitě?

Na první pohled se vše může zdát složité, ale věř, že není. Na své testovací stránce si můžeš blog přidat a vše si vyzkoušet - po pár minutách jistě na vše přijdeš sám a bez návodů. Pokud se chceš o blogování dozvědět více, zkus si přečíst některé z našich článků, které rozebírají téma více do hloubky:

Jak si založit blog za 5 minut a jak získat čtenáře?
Jak se stát úspěšným bloggerem
O čem psát vlastní blog
Jak vydělávat na svém blogu

Pojďme se dále podívat, jak se používá možnost uzamknutí stránky.